zaterdag 21 december 2013

Afscheidslunch in Puerto Madero

Buenos Aires

Door alle vertragingen kwamen we opnieuw diep in de nacht aan in Buenos Aires. Net als aan het begin van onze reis werden we weer netjes ontvangen in ons hotel. We zouden de volgende dag aan het eind van de middag vertrekken en hadden dus nog een deel van de dag om in Buenos Aires te besteden.

001 Evita op gebouw Buenos Aires004 Evita op gebouw Buenos Aires

Tijdens onze wandeling richting Puerto Madero kwamen we langs dit gebouw met een heel lelijke afbeelding van Evita op de gevel. Het gebouw is het hoofdkantoor van de CGT, de grootste vakcentrale van Argentinië.


Puente de la Mujer

006 Puerto Madero022 Puerto Madero
Puente de la Mujer

Aan het begin van de reis waren we al met de fiets langs de brug gekomen, nu zijn we er lopend overheen gegaan.
Ook de Uruguay, het (museum)schip dat is gebruikt voor de redding van de leden van een Zweedse Antarctica-expeditie onder leiding van Otto Nordenskjöld die in de Weddellzee was gestrand bij Snow Hill Island hadden we al gezien. 

020 Schip Uruguay
Uruguay

Het ophangen van sloten lijkt ook steeds meer verbreid te worden over de wereld. Niet alleen de fietsersbrug over de Waal bij Nijmegen is verrijkt met enkele sloten, ook in Buenos Aires kwamen we dit tegen.

016 Sloten aan brug

In dit gebouw vlakbij de Puente de la Mujer zit de Nederlandse Ambassade.

012 Nederlandsche Ambassade Nederlandse ambassade
Hieronder het monument Reina de Holanda dat is onthuld tijdens een bezoek van koningin Beatrix en Maxima aan Argentinië in 2004. Volgens onze gids tijdens de fietstocht aan het begin van de reis stond de fontein al tijden droog omdat er geen geld voor het onderhoud was. Blijkbaar was er toch weer iets veranderd, want deze keer stond de fontein aan.

017 Reina Hollanda


We hebben deze bijzondere reis, waar we jarenlang naartoe hadden geleefd, afgesloten met een lunch in het nogal sjieke Las Lilas. Het was erg leuk met allerlei liflafjes, prima eten en hoop Zuid-Amerikaanse opsmuk. Een mooie afsluiter dus. 

021 Restaurant Las Lilas011 Puerto Madero

We hadden om 14.30 uur de taxi van het hotel naar het vliegveld besteld en we waren ongeveer om 14.29 uur terug bij het hotel.
Daarna volgde de lange vermoeiende reis via Parijs en Amsterdam naar Nijmegen. Maar wat was het mooi geweest.vrijdag 20 december 2013

Martial gletsjer

Na aankomst in Ushuaia werden we met de bus naar het vliegveld gebracht. Ons vliegtuig naar Buenos Aires zou pas aan het eind van de middag vertrekken, maar we hoopten alvast onze bagage te kunnen droppen. In de bus werd ons al verteld dat er de dag ervoor een staking was geweest en dat het vliegverkeer nog flink in de war was. Aangekomen op het vliegveld leken we er relatief goed vanaf te komen. Ons vliegtuig zou een uur vertraging hebben. Dat viel mee, omdat anderen veel meer vertraging hadden of zelfs pas de volgende dag weg konden.
We zijn samen met drie reisgenoten met de taxi naar Ushuaia gegaan en hebben ons daar naar de Martial gletsjer laten brengen.
De stoeltjeslift was buiten gebruik, we moesten dus zelf omhoog lopen. Onze reisgenote José haakte al snel af.

014 Wandeling bij Martial gletsjer

In het gras zagen we een roodkraaggors.

016 VogeltjeZoekplaatje roodkraaggors

Van de gletsjer was niet zo heel veel meer over. Maar het uitzicht boven was wel mooi.

026 Wandeling bij Martial gletsjer030 Wandeling bij Martial gletsjer031 Wandeling bij Martial gletsjer029 Wandeling bij Martial gletsjer
Martial gletsjer

Hier een paar foto's van de flora op deze helling.

036 Planten bij Martial gletsjer035 Planten bij Martial gletsjer040 Planten bij Martial gletsjer038 Plantenbij Martial gletsjer

Terug in Ushuaia hebben we nog geluncht in een restaurant bij de 'boulevard' en een laatste blik geworpen op de boot die drie weken lang ons thuishonk was geweest. 

046 In Ushuaia

Niet te verwarren met het wrak op de foto hieronder.

051 In Ushuaia050 In Ushuaia
Baai Ushuaia

Daarna zijn we terug gegaan naar het vliegveld. Het vliegtuig van onze reisgenoten José en Yvonne zou een uur eerder vertrekken dan ons vliegtuig, maar omdat we toch niets meer van plan waren zijn met hun meegegaan naar het vliegveld. Daar bleek dat ons vliegtuig inmiddels meer dan drie uur vertraging had. We hebben dus nog lange tijd rond het vliegveld rondgehangen.

056 Bij vliegveld Ushuaia060 Bij vliegveld Ushuaia

Vliegveld Ushuaia

donderdag 19 december 2013

Drake Passage

De zeestraat tussen het Antarctisch schiereiland en Kaap Hoorn staat bekend om de zware stormen die deze nauwe doorgang tussen de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan vaak teisteren. Heel af en toe is er een rustige dag in dit gebied. Onze eerste dag van de oversteek was zo'n rustige dag. Er stond slechts windkracht 3, een briesje. De bemanning sprak over Drake Lake.

003 Drakes passage Drake Passage

De kerstdagen kwamen er aan en de boot zou tijdens de kerstdagen alweer met een volgende groep mensen onderweg zijn. En dus werd de kerstversiering tevoorschijn gehaald.

004 Kerstster op deur van hut

De twee zeedagen werden weer gevuld met lezingen. Katja, die al een aantal wetenschappelijke expedities in de koudste delen van Antarctica op haar naam heeft staan, vertelde over het dagelijks leven tijdens zo'n verblijf op dit continent. Haar verhaal over het nog niet perfecte toiletsysteem was voldoende om dit nooit te willen. Er was ook een kennisquiz waarin veel weetjes uit de lezingen waren verwerkt.

007 ZuidAmerika in zicht009 ZuidAmerika in zicht
Drake Passage, Vuurland komt in zicht


Roetkopalbatros

Veel vogels bleven urenlang rond de boot cirkelen. De roetkopalbatros deed dat niet. Af en toe zag je er een langs vliegen, maar ze bleven nooit in de buurt van de boot. Het is dus ook niet gelukt om er een op de foto te krijgen. Deze is van een kaartje dat we op Zuid-Georgië hebben gekocht.
Aan het eind van de tweede dag kwam Zuid-Amerika weer in zicht.

014 Beaglekanaal
Vuurland

Het was hier een stuk minder koud dan we gewend waren. Je kon het dek op zonder dat je je helemaal in moest pakken.

015 Arjan op schip026 Scheepsarts GinyScheepsarts Giny


018 Beaglekanaal
Vuurland

dinsdag 17 december 2013

Deception Island (2)

220 Deception Island - Whalers Bay224 Deception Island - Whalers Bay
Deception Island

Nadat we de rondleiding van Sebastian hadden verlaten zijn we begonnen aan de wandeling naar Neptune's Window. Het eerste stuk ging langs het strand van het kratermeer. 

Op de andere foto is de overkant van het meer te zien.

271 Deception Island - Whalers Bay274 Deception Island - Whalers Bay
Deception Island


Neptune's Window

358 Deception Island - bij Neptune´s window359 Deception Island - bij Neptune´s window

Het laatste stukje naar Neptune's Window was een steile klim. Op de foto lijkt het mee te vallen, maar in het echt moest je hier heel erg oppassen om niet uit te glijden.

312 Deception Island - bij Neptune´s window313 Deception Island - bij Neptune´s window
Oude kraterpijp

Boven heb je aan de buitenkant van het eiland uitzicht op een oude kraterpijp.
In de verte kon je het Antarctisch schiereiland zien liggen. De afstand vanaf Deception Island tot het schiereiland is ruim 100 km. Onze vogelgids Lex vertelde dit en ik kon eigenlijk nauwelijks geloven dat je 100 km ver kon kijken. Maar toen ik het later nazocht bleek het inderdaad waar te zijn.

320 Deception Island - uitzicht op schiereiland 100 km
Antarctisch shiereiland

Vanaf de rand bij Neptune's Window had je een prachtig uitzicht over Whalers Bay.

325 Deception Island - Whalers Bay315 Deception Island - bij Neptune´s window
Uitzicht op Whalers Bay


In de verte zat een kinbandpinguïn op het strand. Gelukkig zijn die beesten altijd bereid om naar je toe te komen.

350 Deception Island - Whalers Bay kinbandpinguin341 Deception Island - Whalers Bay kinbandpinguin
Uitzicht op Whalers Bay

Er zaten rond dit meer minder dieren dan op de andere plaatsen die we tijdens de reis bezochten. Toch waren veel soorten van die andere landingsplekken hier wel degelijk aanwezig, zoals de kelpmeeuw en de zuidpoolkip.

283 Kelpmeeuw326 Deception Island - zuidpoolkip

Op Deception Island schijnen Kaapse stormvogels, die ook wel Kaapse duiven worden genoemd, te broeden. De hele reis is de boot gevolgd door Kaapse stormvogels. 

279 Kaapse stormvogels367 Kaapse stormvogel

Antarctische aalscholver

Deze blauwogige Antarctische aalscholver liep rustig over het strand.

302 Deception Island - Whalers Bay aalscholver294 Deception Island - Whalers Bay aalscholver

Weddellzeehond

In de sneeuw lag ook nog deze Weddellzeehond. Het leek wel of de diersoorten die we eerder op Antarctica waren tegengekomen hier nog even ons afscheid kwamen opluisteren.

361a Deception Island - Whalers Bay Weddell zeehond348 Deception Island - Whalers Bay Weddell zeehond


Neptune's Bellow

374 Deception Island - Neptunes bellow376 Deception Island - Neptunes bellow
Uitzicht op Whalers Bay


De doorgang van het kratermeer naar de zee is 230 meter breed. Omdat er in het midden onder de zeespiegel een rotspunt zit die slechts tweeënhalve meter onder de waterspiegel bevindt, is het vooral bij slecht weer voor schepen lastig om er in en uit te varen. Dat was in ons geval geen probleem omdat het rustig weer was.

Je zag de opening langzaam groter worden en we voeren er rustig doorheen terwijl er op het dek chocolademelk met veel drank werd uitgedeeld. 

384 Deception Island - Neptunes bellow
Deception Island

Uiteindelijk voeren we door de opening en zagen aan het eind een enorme rotspilaar in zee.

394 Deception Island - bij Neptunes bellow397 Deception Island - bij Neptunes bellow401 Deception Island - bij Neptunes bellow
Deception Island

Op de volgende foto de kraterpijp die we eerder al vanuit Neptune's Window zagen.

410 Deception Island - bij Neptunes bellow

en een kleurrijke vulkanische rotswand met veel ijspegels.

413 Deception Island - bij Neptunes bellow
Deception Island

Hieronder Neptune's Bellow vanaf de zeezijde.

426 Deception Island - bij Neptunes bellow
Neptune's Bellow

Het schip is vervolgens om Deception Island heen gevaren en tussen een paar andere eilanden door. Daarna werd koers gezet richting Drake Passage voor de enigszins gevreesde overtocht naar Zuid-Amerika. Hieronder onze laatste Antarctica foto's.

390 Deception Island - Neptunes bellow425 Deception Island - bij Neptunes bellow431 Deception Island - bij Neptunes bellow433 Deception Island - bij Neptunes bellow
Deception Island

Het kaartje hieronder geeft een overzicht van alle plaatsen die we in dit gebied hebben bezocht.