Toen we na afloop van de excursie naar het Tierra del Fuego National Park terug waren gekeerd in Ushuaia zijn we op zoek gegaan naar de plaats waar de volgende dag onze boot naar Antarctica zou vertrekken. In de buurt van het haventje opnieuw een Evita momentje. Ze hadden een klein parkje aan haar gewijd.
Evita parkje
Bij de haven hebben we nog een boottocht geboekt over het Beaglekanaal voor de volgende dag. We hoefden ons pas tussen 4 en 5 uur 's middags te melden bij onze boot naar Antarctica en hadden dus nog voldoende tijd om iets te ondernemen.
Kelpmeeuwen
Zoals je kunt verwachten bij een haven, zaten ook hier veel vogels, waaronder de kelpmeeuw. Dit is de enige meeuwensoort die op Antarctica voorkomt. We zouden deze soort tijdens onze reis nog een paar keer zien.
Dolfijnmeeuwen
De dolfijnmeeuw komt alleen voor aan de zuidelijke kusten van Chili en Argentinië en op de Falklandeilanden. Met de knalrode snavel en de grijze kop en hals kun je deze meeuw niet verwisselen met andere soorten. Het zijn alleseters die bovendien op een vrij agressieve manier andere vogels van hun voedsel beroven. In Ushuaia zitten er heel veel.
De jonge vogels hebben een donkerder kop en nog geen rode snavel. De vleugels van de jongen zijn bruin, net als bij veel andere meeuwen.
Hierboven een groep dolfijnmeeuwen in gevecht om een stuk pizza.
Andeseenden en vliegende booteenden
Bij en in het water zagen we twee eendensoorten die alleen in het zuiden van Zuid-Amerika voorkomen. De Andeseend, een vrij onopvallende eend met bloedrode ogen.
De zwemmende eenden hieronder zijn een paartje vliegende booteenden. Op de Falklandeilanden komt ook een soort booteenden voor die niet kan vliegen.
Vliegende booteenden
De volgende ochtend
Onze excursieboot vertrok uit de haven waar ook de Plancius al lag te wachten. Je ziet een stukje van de Plancius op de achtergrond tussen de schepen waar Quark Expeditions en Prefectura op staat.Haven Ushuaia
Noordelijke Reuzenstormvogels
In de haven van Ushuaia zwommen een aantal grote donkere vogels. Een dag eerder was ons verteld dat het om een zwarte albatros ging, maar dat klopt niet. Het is de noordelijke reuzenstormvogel. Met een spanwijdte van ruim 2 meter kan deze vogel zich wel meten met de grotere albatrossen. Tijdens onze reis zouden we nog veel soortgenoten van deze vogels zien.
Deze donkere vogels zijn waarschijnlijk jonge vogels.
Adrien de Gerlache
Adrien de Gerlache was een Belgische ontdekkingsreiziger uit Hasselt. Met het schip de Belgica leidde hij de eerste internationale wetenschappelijke expeditie (1897 - 1899) naar het zuidpoolgebied. Hij ontdekte een groot deel van het Antarctisch schiereiland en was de eerste die in dit gebied overwinterde. Een zeestraat in het gebied heet nu de Gerlachestraat en er zijn een aantal eilanden met Belgische namen, Antwerpen eiland, Gent eiland, Brabant eiland. In de haven van Ushuaia staat een buste van hem met aan de zijkant in het Nederlands een toelichting.
Hieronder nog een laatste foto voordat onze excursie over het Beaglekanaal ging beginnen.
Bahia Ushuaia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten