vrijdag 13 december 2013

Zeedagen

002 Op zee001 Op zee
Eerste zeedagTweede zeedag

Na Zuid-Georgië en anderhalve dag varen, zouden de Zuidelijke Orkneyeilanden de volgende bestemming van de reis zijn. Dat kon echter niet doorgaan omdat de Orkney's volledig waren omsloten door pakijs. Het alternatief dat de expeditieleiding had gekozen klonk minstens zo aantrekkelijk. We zouden naar het zelden bezochte, maar historisch uiterst interessante Elephant Island varen. De harde wind en sterke stroming maken landingen op dit eiland meestal onmogelijk. Het was dus afwachten of we alleen maar langs het eiland konden varen of er ook echt voet aan land konden zetten. Elephant Island was wel wat verder varen, we zouden ruim twee dagen nodig hebben om er te komen.


004 Op zee

De zeedagen werden voor een deel gevuld met lezingen. Interessant was de lezing van fotograaf en vogelkenner Lex over de eerste filmbeelden van Zuid-Georgië. Een ander interessant verhaal was van kok Ralf over de logistiek rond de keuken op de boot. Zo weinig mogelijk verspillen was een centraal punt. Bij winderig weer, als de boot hevig schommelde werd er eten geserveerd dat op je bord bleef plakken. Doperwten zouden immers van het bord rollen.

Op de tweede dag was er een lezing van Ali over vrouwen in het zuidpoolgebied. De deelname van vrouwen aan het onderzoek is pas vrij recent gangbaar geworden. Toen er in de jaren 60 voor het eerst een vrouw solliciteerde naar een baan kreeg ze te horen dat er geen winkels en geen kappers waren en dat ze dat dus echt niet zou moeten willen. Ali sloot haar lezing af met een volledig ingepakte onderzoekster die de kou trotseert en merkte daarbij op dat je in die toestand echt geen behoefte hebt aan een kapper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten