maandag 16 december 2013

Weddellzee

681 Weddell Sea682 Weddell Sea  met pinguins
Weddellzee

Het ijs werd dikker en dikker en de boot leek zich volledig vast te varen. Op de foto's hierboven ontstond er nog een scheur in het ijs toen het schip er tegenaan botste. Je ziet de pinguïns verder het ijs op vluchten. Even later (foto onder) bleef het ijs een grote massa waar het schip niet meer doorheen kwam.

687 Weddell Sea706 Weddell Sea704 Weddell Sea
Weddellzee

De boot schoof steeds dichter tegen een grote ijsschots aan. Langzaam begon ons te dagen wat de bedoeling was: een wandeling op het zee-ijs. De kapitein ging als eerste van boord om te kijken of een wandeling mogelijk was en hij had goed nieuws, het kon. In de 14 jaar dat hij dit soort reizen deed was het pas de vierde keer dat het lukte om direct vanaf de boot op het ijs te stappen. 

702 Weddell Sea705 Weddell Sea
Weddellzee

Wandelen op de Weddellzee

715 Wandeling op zeeijs718 Wandeling op zeeijs

Het wandelen op zee-ijs was een heel bijzondere ervaring. Zo op het oog zag de ijsplaat er heel egaal uit. Dat was slechts schijn, veroorzaakt door de sneeuw die erop lag. Je zakte vaak diep weg in de sneeuw en het was lastig om overeind te blijven.

708 Wandeling op zeeijs717 Wandeling op zeeijs

We zijn hier ook op de foto gegaan met de reisgenoten waarbij we meestal aan tafel zaten, Yvonne, José, Annemie en Trinnette. Op de andere foto Arjan op de manier waarop de Chinezen steeds op de foto gaan.

730 Samen bij Wandeling op zeeijs716 Wandeling op zeeijs Arjan729 Samen bij Wandeling op zeeijs751 Wandeling op zeeijs

De wandeling leverde ook nog een certificaat op.


De expeditiestaf

De gidsen, de expeditieleider en de arts van onze reis. 
Van links naar rechts:
Alison Liddle is een Britse onderwijzeres die jaren op de Falklands heeft gewoond en ook een tijdje op Zuid Georgië. Andrew Bishop, een Australische geoloog. Katja Riedel, een Duitse klimaatonderzoekster die veel onderzoek op Antarctica heeft gedaan. Giny Schuit, de grappige Nederlandse arts. Lex van Groningen, fotograaf en vogelkenner en zoals uit de naam al blijkt, ook Nederlander. Sebastian Arrebola, Argentijnse gids die vooral de historie voor zijn rekening nam. Kelvin Murray, de Schotse expeditieleider en Pete Gwatkin, ook Schots en hij was er vooral om de kajakkers te begeleiden.

746 Wandeling op zeeijs748 Wandeling op zeeijs
Wandelen op zeeijs

Tijd voor een vreugdesprongetje.

759 Wandeling op zeeijs Arjan760 Wandeling op zeeijs Arjan761 Wandeling op zeeijs Arjan

Weddellzeehond

Op sommige ijsschotsen lagen zeehonden. Deze Weddellzeehond lag op een ijsschots waar de boot vlak langs voer.

658 Weddell Sea met Weddellzeehond660 Weddell Sea met Weddellzeehond

Antarctische aalscholver

We hadden al op heel veel ijsschotsen pinguïns zien zitten, een paar keer zagen we een Weddellzeehond op het ijs en in dit geval twee Antarctische aalscholvers. Deze lijken heel veel op de andere blauwogige aalscholvers die we tijdens onze reis hebben gezien. 

778 Antarctic Sound met aalscholvers779 Antarctic Sound met aalscholvers
Antarctische aalscholvers

Aan het eind van de dag zijn we door de Antarctic Sound teruggevaren richting Bransfield Strait. De bestemmingen voor de volgende dat lagen aan de overzijde van deze zeestraat bij de Zuidelijke Shetlandeilanden. Tijdens de tocht door de Antarctic Sound hebben we nog een heleboel ijsbergen gezien.

772 Antarctic Sound783 Antarctic Sound799 Antarctic Sound785 Antarctic Sound787 Antarctic Sound789 Antarctic Sound
IJsbergen in de Antarctic Sound

Geen opmerkingen:

Een reactie posten