maandag 2 december 2013

Vertrek Plancius

235 Ushuaia vanuit hotelHaven Ushuaia

Vanuit het hotel hadden we al een foto gemaakt van de haven waar de Plancius lag. De Plancius is hierboven het 'kleine' blauwe bootje.

Op maandag 2 december 2013 rond 16.00 was dan eindelijk het moment gekomen waar we zo lang naartoe hadden geleefd. We konden aan boord gaan van de Plancius, waarmee we bijna drie weken door de Zuidelijke Atlantische Oceaan en de wateren rond het Antarctisch Schiereiland zouden varen. De Plancius is een Nederlands schip uit de jaren 70 dat jarenlang onder de naam HMS Tydeman als onderzoeksschip voor de marine is gebruikt. In 2008 en 2009 is het schip omgebouwd tot expeditiecruiseschip. Dat kleine bootje bleek toch nog een flinke schuit te zijn als je er zo dichtbij stond.

237 Samen voor de PlanciusPlancius

We werden meteen aangesproken door iemand van een groep Chinezen die allemaal in allerlei poses met de boot op de foto moesten. Later bleek dat ze werkelijk met alles op de foto gingen, het eten werd elke dag gefotografeerd, elke pinguïn en elk rotsblok. Soms leidde dat tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als ze naast zeeleeuwen wilden staan. Ze hadden ook een heel pakket vlaggen meegenomen zodat ze overal een Chinese of Hongkongnese vlag konden ophangen als ze op de foto gingen. Ze stonden erop dat ze ons ook op de foto mochten zetten met de Plancius. 


241 Plancius245 Plancius

Zodiacs


258 Vertrek Plancius242 Plancius

Op het achterdek lagen de zodiacs, de rubberbootjes waarmee we op de eilanden en op het Antarctisch schiereiland aan land zouden gaan. Op de andere foto zijn de (ingeklapte) trappen te zien die werden gebruikt om vanaf het schip in de zodiac te komen.

We hadden op de boot een eigen hut met eigen badkamer. 

261 Hut

Net als in een vliegtuig begon de reis met een veiligheidsdemonstratie. We moesten de zwemvesten die op de kamer lagen omdoen en werden naar de plekken geleid waar je in geval van nood naartoe moest gaan. We mochten ook even in de reddingsboten kijken en zijn blij dat die niet nodig waren tijdens de reis.

259 Arjan in hut met zwemvest260 Ge in hut met zwemvest

En toen kwam het schip eindelijk in beweging en zette koers richting Beaglekanaal.

266 Vertrek Plancius270 Plancius in Beagle kanaal
Vertrek uit Ushuaia
272 Plancius in Beagle kanaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten