woensdag 4 december 2013

Op zee en storm bij de Falklandeilanden

Eerste zeedag


006 ZeedagOnderweg naar de Falklandeilanden

Omdat we flinke afstanden moesten varen zaten er ook zeven dagen in de reis waarop we geen land zouden zien. Toch waren dit geen saaie dagen. Er vlogen voortdurend vogels rond het schip, vooral stormvogels, albatrossen en grote jagers. Daarnaast waren er altijd een paar lezingen door de leden van de expeditiestaf. De thema's van de lezingen waren vaak afgestemd op de plaats waar we waren en wat we gingen doen. In dit geval gaf Ali, een Britse onderwijzeres die jaren op de Falklandeilanden heeft gewoond twee presentaties over de eilanden die zolang haar thuisbasis waren. Lex, een Nederlandse fotograaf die veel wildlife, met name albatrossen en stormvogels, heeft gefotografeerd, gaf een lezing over stormvogelachtigen.
Vaste prik op elke dag was kort voor het diner een recap waarin de expeditiestaf wat dieper inging op de dingen die we hadden gezien en de Schotse expeditieleider Kelvin vertelde iets over de plannen voor de volgende dag.
In het verslag van de reis dat we achteraf hebben gekregen staat ook per dag het weer. Deze dag was het wisselend bewolkt met een matige wind en ongeveer 5°C.


Reuzenstormvogels

Je ziet de hele dag vogels rond het schip vliegen, maar het is buitengewoon lastig om ze een beetje fatsoenlijk op de foto te krijgen. Uiteindelijk lukt dat alleen bij de grotere vogels die langere tijd rond het schip cirkelen, zoals de reuzenstormvogels. Er zijn twee soorten, de noordelijke reuzenstormvogel en de zuidelijke reuzenstormvogel. Vermoedelijk behoren de vogels van deze bladzijde tot de zuidelijke variant. De donkere vogel is een jonger exemplaar. Vooral de jonge vogels zijn in de lucht boven zee moeilijk te onderscheiden.

016 Zuidelijke reuzenstormvogel035 Noordelijke reuzenstormvogel


Albatrossen

Er zijn drie soorten albatrossen die vaak langere tijd in de buurt van het schip bleven vliegen, de wenkbrauwalbatros, de reuzenalbatros en de koningsalbatros. De wenkbrauwalbatros is de kleinste van de drie, de reuzenalbatros de grootste. Omdat je op zee geen referentiekader hebt is het lastig om in te schatten hoe groot een vogel is. De vogel op deze foto's is vermoedelijk een koningsalbatros.

050 Albatros053 Albatros


Kaapse stormvogel

Deze vogels vlogen de hele reis rond het schip, soms hele grote groepen. Omdat ze een stuk kleiner zijn dan de albatrossen en de reuzenstormvogels is het lastig om ze vliegend op de foto te krijgen. Deze is redelijk gelukt.

019 Kaapse stormvogel


Storm op de Falklandeilanden

020 Falklands

Na een stormachtige nacht en veel geschommel en vallende voorwerpen in de hut zijn we in de ochtend aangekomen bij de Falklandeilanden. Bij Westpoint Island zouden we aan land gaan, maar dat kon niet doorgaan vanwege de harde wind. Daarna zijn we van de ene beschutte baai naar de andere gevaren, in de hoop dat het ergens mogelijk zou zijn om aan land te gaan. Helaas is dat niet gelukt, het was te gevaarlijk om met de zodiacs te gaan varen.
Carcass Island, normaal een standaardstop bij deze reizen moest vanwege de onbeschutte landingsplaats bij voorbaat worden afgeschreven. Ook Saunders Island is tevergeefs geprobeerd. 
Hieronder enkele foto's die we deze dag vanaf de boot hebben kunnen maken van eilanden die we dus niet konden bezoeken.

002 Falklands005 Falklands015 Falklands008 Falklands
Westpoint Island

Geen opmerkingen:

Een reactie posten