zaterdag 7 december 2013

Onderweg naar Zuid-Georgië - dag 2

Antarctische convergentie


001 Op zee003 Arjan op dek

Deze dag passeerden we de zogenaamde Antarctische Convergentie. Dat is een lijn die door de zuidelijke oceanen loopt. Het warme water van de noordelijker gebieden dat naar het zuiden stroomt en het koude water van de poolgebieden dat naar het noorden stroomt, komen bij deze lijn bij elkaar. Bij het passeren van de lijn kan de temperatuur plotseling fors dalen, zowel van het zeewater als van de lucht. Op deze lijn leven veel vogels en zeezoogdieren omdat het water hier erg voedselrijk is.  


Noordelijke reuzenstormvogel

Vrijwel de hele dag reuzenstormvogels rond de boot. De vogels hieronder zijn van de noordelijke variant, dat kun je aan hun snavels zien.

005 Reuzenstormvogel204 Reuzenstormvogels


Subantarctische grote jager

Deze subantarctische grote jager voerde een ware show op boven de boot. Het zijn geduchte jagers en vijanden van aalscholvers, sterns en pinguïns. De eerste twee grijpen ze in de lucht vast en dwingen hen om hun prooi te laten vallen. Verder proberen ze in pinguïnkolonies eieren en jonge kuikens te roven. Die worden dan ter plekke opgegeten. We zouden later ook pinguïns zien die proberen de grote jagers te verjagen.

030 Skua039 Skua044b Skua


Shag Rocks

Ongeveer 250 kilometer ten westen van Zuid-Georgië steken een paar rotspunten uit zee, de Shag Rocks. Er zitten veel vogels op deze mini-eilandjes. Met name aalscholvers, stormvogels en albatrossen.

063 Shag Rocks
Shag Rocks

Tijdens de reis werd er vaak omgeroepen dat er ergens rond de boot walvissen zaten. Omdat de Shag Rocks in de buurt van de Antarctische convergentie liggen is de kans op walvissen hier relatief groot. We hadden hier het zeldzame genoegen om zelfs een blauwe vinvis te zien, waarschijnlijk het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Helaas is het niet gelukt om dit beest op de foto te krijgen. Tegelijkertijd zwom een groep bultruggen rond de boot. Die zijn wel op de foto gekomen. Na zo'n omroepbericht stond binnen de kortste keren vrijwel iedereen buiten.

068 Iedereen aan dek voor walvissen


Bultruggen

Niet de grootste walvissen, maar wel altijd spectaculair om te zien. Soms zie je foto's van walvissen die uit het water springen, dat zijn vrijwel altijd bultruggen. Meestal zitten ze in groepen bij elkaar, zodat je er dus ook meerdere tegelijk kunt zien. Waar walvissen zitten is ook veel voedsel voor vogels, aan de vogels kun je dus eigenlijk al zien dat er walvissen in de buurt zijn.
Na een tijdje aan de oppervlakte te hebben gezwommen duiken ze weer naar beneden. De staart komt dan helemaal uit het water. Op de foto hieronder zijn op de achtergrond nog de Shag Rocks te zien.

075 Walvissen164 Walvissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten