vrijdag 6 december 2013

Onderweg naar Zuid-Georgië - dag 1

Stofzuigen


006 Op zee

Het was twee dagen varen van de Falklandeilanden naar Zuid-Georgië. De hele dag op zee dus. Een deel van de dag stond in het teken van de voorbereidingen voor de landingen op Zuid-Georgië. Om te voorkomen dat we nieuwe planten op het eiland zouden introduceren moest iedereen de kleren die bij de landingen gebruikt werden uitgebreid stofzuigen, zodat er geen zaadje meer over zou blijven. 

Bij de landingen moest je bovendien je laarzen ontsmetten, zowel voor het aan land gaan als bij de terugkeer op het schip.


Wenkbrauwalbatros

Één van de vogels die we gedurende deze dagen vaak rond het schip zagen vliegen was de wenkbrauwalbatros. Op de foto's is te zien waaraan deze vogel zijn naam heeft te danken. Het is de meest voorkomende albatros, maar toch wordt de soort bedreigd. Oorzaak is de langelijnvisserij waarbij de vogels als bijvangst worden binnengehaald. De vogels komen op het aas af dat voor de vissen is bedoeld en blijven dan aan de haken hangen.


007 Wenkbrauwalbatros003 Wenkbrauwalbatros

Grote albatros of reuzenalbatros

De grootste zeevogel ter wereld wordt net als de wenkbrauwalbatros bedreigd door de langelijnvisserij. De vleugelwijdte van 3 meter wordt door geen enkele andere vogel overtroffen. De vogel broedt op een aantal sub-Antarctische eilanden in de zuidelijke oceanen. Hieronder eerst een vogel die rond de boot vloog, daarna een gekochte foto waarop de omvang van de vleugels goed is te zien. Tijdens de recap aan het eind van de dag demonstreerden een paar van de gidsen aan de hand van een touw de omvang van de vleugels van een aantal vogelsoorten.

016 Reuzenalbatros

Op de Falklandeilanden was Jennifer, die voor het bestuur van Zuid-Georgië werkte aan boord gekomen. Zij sprak over de regulatie van de visserij en het toerisme rond het eiland. Het beschermde gebied rond het eiland is het grootste ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten