donderdag 5 december 2013

Middag in Stanley

Kathedraal van Stanley

Terug in Stanley hebben we eerst heerlijk geluncht in een cafétje in de buurt van de haven. Daarna zijn we Stanley gaan verkennen. We kwamen al snel bij de kathedraal van het dorp. We zijn er even in geweest, maar het was voor ons maar een heel gewoon kerkje. Opvallender is de boog van walvisbeenderen die naast het kerkje staat.

371 Monument bij kerk079 Kerkje Falklands
Kerk Stanley

Het gebouw met het rode dak is de school van Stanley.

383 School Stanley School

Postzegels

Op de volgende foto het postkantoor. Postzegels vormen een belangrijke inkomstenbron voor de Falklandeilanden en Zuid-Georgië. Ook wij hebben hier postzegels gekocht.

388 Postkantoor Postkantoor

Postzegels van pinguïnsoorten die voorkomen op de Falklands. Wij hebben hier alleen de Magelhaenpinguïn gezien. De rockhoppers hebben we door de wind van de vorige dag gemist. De andere soorten zouden we later op Zuid-Georgië zien.Hieronder iets met een caracara dat lijkt op een postzegel. Aan de achterkant staat echter een kalender voor 2014.We zijn vervolgens verder gelopen in de richting van het museum dat aan het eind van de lange weg langs het water lag. We passeerden weer een Falklandbooteend met drie kuikens.

378 Vliegende booteend met jongenFalklandbooteend

Omdat we overal met zodiacs aan land gingen zie je op foto's van de omgeving vaak op de achtergrond de Plancius liggen.

386 Magelhaenganzen


Monument Falklandoorlog

Nadat we eerder in Buenos Aires al het oorlogsmonument voor de Argentijnse slachtoffers hadden gezien, stonden we hier voor het monument voor de Britse slachtoffers en de burgerdoden onder de Falklandbevolking. Drie vrouwen uit Stanley zijn om het leven gekomen toen het huis waarin ze samen met anderen zaten werd getroffen door een voltreffer afkomstig van een Brits oorlogsschip. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. Is er een fout gemaakt? Had men een ander doel op het oog?

394 Monument Falklandoorlog Monument Falklandoorlog

De herovering van de eilanden door de Britten heeft de toenmalige premier tot een held gemaakt voor veel Falklanders. Er is zelfs een straatje naar de IJzeren Dame genoemd.

392 Thatcher Drive


Zuid-Amerikaanse zwarte scholekster

Deze vogel komt zoals de naam al zegt, voor in Zuid-Amerika langs de kusten van Peru, Chili, Zuid-Argentinië, Vuurland en op de Falklandeilanden. Tussen de schelpen scharrelde deze vogel zijn kostje bij elkaar.

410 Zuid-Amerikaanse zwarte scholekster

Scheepswrak Jhelum

In de buurt van het museum lag het in vergaande staat van ontbinding verkerende wrak van de Jhelum. Ooit een mooie driemaster, nu een treurig hoopje brandhout dat in bezit was genomen door een groep aalscholvers.

421 Scheepswrak

Huis gouverneur en museum

De Falklandeilanden functioneren als een zelfstandig land onder de paraplu van Groot Brittannië. De gouverneur van de Falklandeilanden is tevens bestuurder van Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. 


419 Huis Gouverneur Huis gouverneur

In het kleine museum aan de rand van Stanley uiteraard veel aandacht voor de Falklandoorlog. Daarnaast kun je zien hoe het leven in vroeger tijden op de eilanden was. 

427 Falklandmuseum

Andeseenden

Het was opvallend hoeveel verschillende vogelsoorten we zagen op het kleine stukje van Stanley langs de zee. Hier een paar Andeseenden waarvan we er eerder al een paar in Ushuaia gezien hadden.

455 Andeseenden Andeseenden


Kwak

Deze jonge kwak betrapten we op een vergeefse poging om iets eetbaars uit het water te vissen.

442 Kwak
446 Kwak448 Kwak449 Kwak453 Kwak

Het werd tijd om terug te gaan naar de boot. De dag op de Falklandeilanden had ook weer een stempel in ons paspoort opgeleverd, op dezelfde pagina als de stempel die toegang gaf tot Argentinië.

458 ZodiacGeen opmerkingen:

Een reactie posten