zondag 15 december 2013

King George Island - Zodiaccruise


001 King George Island - Maxwell Bay006 King George Island - Maxwell Bay
King George IslandNa de evacuatie van de zieke passagier is het schip die nacht in de Maxwell Bay gebleven. Het was de bedoeling dat we in deze baai een aantal activiteiten zouden doen. Een bezoek aan de Chileense basis, en een wandeling over het eiland. Voor het eerst sinds de Falklandeilanden werkte het weer niet mee. Het zag er prachtig uit, maar er stond een harde wind die landingen op deze plek onmogelijk maakte.

018 King George Island - Maxwell Bay012 King George Island - Maxwell Bay005 King George Island - Maxwell Bay025 King George Island - Maxwell Bay031 King George Island - Maxwell Bay
King George Island


Je zou het aan de hand van deze foto's niet zeggen, maar King George is het drukste eiland in dit deel van de wereld. Meer dan tien landen hebben een eigen onderzoeksstation op dit grootste eiland van de Zuidelijke Shetlandeilanden. De meeste zijn permanent bemand. Hieronder twee foto's van de Uruguayaanse basis Artigas.

027 King George Island - Maxwell Bay028 King George Island - Maxwell Bay
Artigas


Op de volgende foto de Zuid-Koreaanse basis King Sejong. Er was even sprake van dat we bij deze basis aan land zouden gaan, maar dat moest vanwege de wind worden afgeblazen. Dit zijn slechts twee van de zes onderzoeksstations rond Maxwell Bay.

013 King George Island - Maxwell Bay
King George Island - King Sejong


Omdat de landingen bij Maxwell Bay moesten worden afgeblazen zijn we doorgevaren naar de volgende baai, Potter Cove. Daar ligt de Argentijnse basis Carlini. Dankzij Sebastian, de Argentijnse gids van onze expeditiestaf, waren we welkom op deze basis in deze mooie baai.   

034 King George Island - Carlini station047 King George Island - Carlini station049 King George Island - Carlini station048 King George Island - Carlini station
King George IslandZodiaccruise bij King George Island

Toen we eindelijk een plek hadden gevonden waar we van boord konden werden de zodiacs klaargemaakt voor een tochtje in de baai. Het zou een mooie, maar erg koude belevenis worden.

040 King George Island - Carlini station038 King George Island - Carlini station
King George Island


Eén van de Zwitsers die bij ons in de zodiac zat heeft een foto gemaakt van ons groepje in de zodiac. Het is de enige foto die we hebben waar we zelf op staan in een zodiac.

479 King George Island - Carlini station zodiaccruise

De bestuurder van onze zodiac was Lex, de gids die vooral erg veel van vogels wist en ook een paar lezingen over de walvisvaart heeft verzorgd. In het varen met zodiacs was hij minder bedreven, hij voer met het bootje op de keien bij het strand en het is de enige keer geweest dat we zeiknat uit de zodiac kwamen.

065 King George Island - Zodiaccruise
052 King George Island - Carlini station066 King George Island - Zodiaccruise
King George Island - Carlini


We zijn aan de kant van de Carlini basis naar de kust gevaren en vervolgens tegen de wijzers van de klok in de baai rond gevaren. King George Island heeft een vulkanische oorsprong en de hoge steile rotsen op de eerste foto hierboven zijn daar een gevolg van. De geoloog Andrew heeft tijdens de recap voor het diner verteld hoe deze rotsen zo zijn gevormd.

062 King George Island - Zodiaccruise Adeliepinguin056 King George Island - Zodiaccruise
King George Island


Bij deze zodiaccruise ging het vooral om de mooie omgeving. Er zaten hier maar weinig dieren op het strand. De vorige dag op Elephant Island hadden we onze eerste Adéliepinguïn gezien. Hier zat de tweede.

098a King George Island - Zodiaccruise118 King George Island - Zodiaccruise
King George Island - Zodiaccruise


Aan de waterrand zaten een paar ezelspinguïns.

092 King George Island - Zodiaccruise Ezelspinguins091 King George Island - Zodiaccruise Ezelspinguins

De zeeolifanten hielden ons vanaf de oever goed in de gaten.

089 King George Island - Zodiaccruise Zeeolifant087 King George Island - Zodiaccruise Zeeolifant

Hieronder nog een aantal foto's van sneeuw en ijs rond de baai.

102 King George Island - Zodiaccruise Plancius082 King George Island - Zodiaccruise100 King George Island - Zodiaccruise108 King George Island - Zodiaccruise116 King George Island - Zodiaccruise114 King George Island - Zodiaccruise
King George Island - Sneeuw en ijs


IJs kan vele vormen hebben, op de foto's hieronder blokken ijs die eruit zien alsof ze door mensenhanden zijn gemaakt.

143 King George Island - Zodiaccruise140 King George Island - Zodiaccruise

Het laatste gedeelte van ons zodiactochtje ging langs een gedeelte waar wat rotsen uit zee staken. Op één van de rotsen zat een ezelspinguïn. Op het strand bovendien een grote jager en een jonge kelpmeeuw.

133 King George Island - Zodiaccruise137 King George Island - Zodiaccruise
136 King George Island - Zodiaccruise
King George Island


Deze zodiaccruise was misschien wel de koudste ervaring van de reis. Een flinke bries bij temperaturen onder het vriespunt is zeker op het water niet aantrekkelijk. Gelukkig konden we tijdens de lunch even opwarmen voor de wandeling van die middag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten