maandag 2 december 2013

Excursie Beaglekanaal

037 Uitzicht vanaf excursieboot041 Uitzicht vanaf excursieboot

Het oostelijke deel van het Beaglekanaal vormt de grens tussen Argentijns Vuurland, in het noorden, en een aantal Chileense eilanden ten zuiden van het kanaal. In het kanaal liggen een heleboel eilanden met veel vogels en zeezoogdieren en die waren het doel van deze excursie. Bij het vertrek uit de haven hadden we een mooi uitzicht op Ushuaia en omgeving.

036 Ushuaia vanaf excursieboot
Ushuaia


Keizersaalscholvers

Al snel kwamen we bij een vogelrots waarop een grote kolonie blauwogige keizersaalscholvers zat te broeden. 

067 Vogeleiland074 Vogeleiland


In dit gebied gaat het om de gewone keizersaalscholver. Er zijn twee vrijwel identieke soorten die leven in de andere gebieden die we tijdens de reis zouden aandoen, de Zuidgeorgische aalscholver en de Antarctische aalscholver.

De vogels die boven het eiland vliegen zijn vooral sternen.

076 Vogeleiland

Patagonische zeeleeuw

106 Zeeleeuwen121 Zeeleeuwen

De Patagonische zeeleeuw of manenrob leeft langs de kusten in het zuiden van Zuid-Amerika en op de Falklandeilanden. Ze danken hun naam aan de manen van de volwassen mannetjes. Ze leven meestal in grote kolonies, maar hier zat een vrij kleine groep.

126 Zeeleeuwen096 Zeeleeuwen

Magelhaenaalscholver

Deze aalscholvers komen voor in het zuiden van Zuid-Amerika en op de Falklandeilanden. Ze hebben een opvallende rode ring rond de ogen. Vooral rond Vuurland zitten grote populaties van deze vogels.

135 Aalscholvers146 Aalscholvers

Kelpganzen

Dit is een van die vogelsoorten waarvan de mannetjes en vrouwtjes zo van elkaar verschillen dat je zou denken dat het om twee verschillende soorten gaat. De mannetjes zijn sneeuwwit met gele poten en een zwarte snavel. De vrouwtjes zijn veel donkerder en hebben een lichtgekleurde snavel. Op één van de eilanden van onze boottocht zat een gezinnetje met vijf kuikens.

163 Kelpganzen180 Kelpganzen

Faro del fin del mundo

De vuurtoren van het eind van de wereld is de naam die de Argentijnen graag aan deze vuurtoren geven die eigenlijk Les Eclaireurs vuurtoren heet. In en rond Ushuaia wordt aan bijna elke naam del fin del mundo toegevoegd. Omdat er een flinke wind was opgestoken was het even onduidelijk of we hier naartoe konden varen. De vuurtoren staat op het meest oostelijk gelegen eiland van een groepje eilanden dat midden in het Beaglekanaal ligt. Schippers kunnen hier kiezen om de baai van Ushuaia in te varen of het Beaglekanaal te blijven volgen.
Bij de vuurtoren zit een kolonie keizersaalscholvers.

206  Bij vuurtoren193 Aalscholvers


Isla Bridges

Tot slot hebben we Isla Bridges bezocht. Bij dit eiland konden we van boord en hebben we een wandeling over het eiland gemaakt. 

230 Eiland van wandeling220  Eiland van wandeling
Isla Bridges

Op de plaats waar we aan land gingen zaten weer een paar Magelhaenganzen. Het weer was inmiddels helemaal opgeknapt.

216 MagelhaengansMagelhaengans

Chileense grote jager

218 Chileense skua´s225 Chileense Skua

Op het eiland zagen we onze eerste grote jagers van deze reis. In dit geval de Chileense grote jager. Deze soort komt alleen voor in het zuiden van Chili en Argentinië. Één van de vogels zat vlak bij de plaats waar we stonden. Door de schutkleuren had bijna niemand door dat deze grote vogel op minder dan 5 meter afstand zat. De grote jager is een soort roofmeeuw, maar is geen familie van de meeuw. Gedurende de reis zouden we ook nog andere soorten grote jagers zien.

232 Eiland van wandeling228 Eiland van wandeling
Isla Bridges

Met Isla Bridges kwam er een eind aan deze excursie en konden we ons gaan opmaken voor het hoofddoel van deze reis. Aan het eind van de middag zou de boot vertrekken voor een rondreis langs de Falklandeilanden, Zuid-Georgië en Antarctica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten