zaterdag 14 december 2013

Elephant Island - Point Lookout


105 Elephant Island bij Point Lookout202 Elephant Island - Point Lookout Zeeolifanten
Elephant Island - Point LookoutNa het vroege bezoek aan Point Wild zijn we doorgevaren naar Point Lookout, de zuidpunt van Elephant Island. Het eerste wat we zagen vanaf de boot waren steile hellingen, mist en sneeuw. Ergens daartussen moest de plek zijn waar we aan land konden gaan. De expeditieleiding ging eerst kijken of het mogelijk was om te landen en kwam terug met goed nieuws. Het gebeurt maar zelden dat landingen op Elephant Island mogelijk zijn en we realiseerden ons dat we iets bijzonders gingen doen.


Kinbandpinguïns

116 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins117 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins

De plek waar we aan land gingen was nogal glibberig. Je moest uitkijken om niet te struikelen over de gladde rotsen. De kinbandpinguïns leken daar weinig last van te hebben.

112 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins227 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins184 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins118 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins114 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins186 Elephant Island - Point Lookout Kinbandpinguins
Elephant Island - Point Lookout
Het was onze zoveelste landing op een plek met pinguïns, maar die beesten zijn zo grappig dat het nooit gaat vervelen.
We hebben deze zelden bezochte plek ook aangegrepen om zelf weer eens op de foto te gaan.

234 Samen op Elephant Island - Point Lookout KinbandpinguinWeddellzeehond

132 Elephant Island - Point Lookout Weddellzeehond131 Elephant Island - Point Lookout Weddellzeehond

Elephant Island was de eerste plek waar we een Weddellzeehond hebben gezien. Deze zeehond heeft een relatief kleine kop met een korte snuit. Daardoor is hij goed te onderscheiden van de zeeolifanten die hier ook lagen. De Weddellzeehond is een van de meest voorkomende zeehonden in Antarctica. Ze leven echter niet in kolonies zoals de zeeolifant en de zeebeer en je zult er dus meestal maar één tegelijk aantreffen.


Adéliepinguïn

139 Elephant Island - Point Lookout Adeliepinguin157 Elephant Island - Point Lookout Adeliepinguin

Bij deze eerste echte Antarcticalanding zagen we ook onze eerste Adéliepinguïn. Dit is naast de keizerspinguïn de enige soort die uitsluitend op Antarctica zelf broedt. Het is zelfs de meest zuidelijk broedende pinguïn. Op het strand van Elephant Island stond er precies één. Er zouden er in de volgende dagen nog heel veel volgen. De Weddellzeehond en de Adéliepinguïn waren wel het signaal dat we nu echt bij Antarctica aankwamen.

Er lagen ook een paar zeeolifanten op dit rijkelijk gevulde stukje strand.

201 Elephant Island - Point Lookout Zeeolifanten124 Elephant Island - Point Lookout Zeeolifanten197 Elephant Island - Point Lookout Zeeolifant


De enige meeuwensoort die hier voorkomt is de kelpmeeuw.

127 Kelpmeeuw


Hieronder een paar overzichtsfoto's van de baai bij Point Lookout. In de verte ligt de Plancius te wachten.

204 Elephant Island - Point Lookout126 Elephant Island - Point Lookout
Elephant Island - Point Lookout


Ezelspinguïns

191 Elephant Island - Point Lookout Kolonie ezelspinguins195 Elephant Island - Point Lookout Kolonie ezelspinguins

Op Elephant Island zat ook een kolonie ezelspinguïns, op deze plaats waren de eerste jonge pinguïns ook al geboren. We hadden helaas niet heel veel tijd om er rustig naar te kijken zodat we maar een paar jongen hebben gezien.

178 Elephant Island - Point Lookout Ezelspinguins231 Ezelspinguin en zeeolifanten221 Elephant Island - Point Lookout Kolonie ezelspinguins


De landing op Elephant Island werd plotseling afgebroken. Dat was vreemd omdat we tot dat moment overal ruim voldoende tijd hadden gekregen om alles rustig te bekijken. Terug aan boord werd duidelijk wat de reden voor deze overhaaste terugkeer was. Een van onze medepassagiers bleek een hartaanval te hebben gehad en alles was er nu op gericht om haar zo snel mogelijk te evacueren. We moesten daarvoor naar King George Island. Daar was een Chileense basis en vanaf daar kon ze teruggevlogen worden naar Zuid-Amerika. 

235 Uitstappen zodiac
238 Elephant Island - Point Lookout242 Elephant Island - Point Lookout
Elephant Island - Point Lookout


Uiteraard had iedereen begrip voor het besluit van de expeditieleiding om de landing op Elephant Island af te breken. Tegelijk waren de meesten egoïstisch genoeg om meteen te gaan kijken waar King George Island lag, zodat een inschatting gemaakt kon worden van de gevolgen voor de rest van de reis. Het was nog zo'n 12 uur varen naar het eiland en daar is de passagier van boord gehaald. We hebben later van haar man gehoord dat het goed met haar ging. 

233 Elephant Island - Point Lookout
Elephant Island - Point Lookout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten