woensdag 11 december 2013

Drygalski Fjord

563 Drygalski Fjord562 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord

Het bezoek aan Zuid-Georgië zat er bijna op, de laatste bestemming op dit eiland was Drygalski Fjord. Dit fjord werd in kaart gebracht door de tweede Duitse Antarctica Expeditie en vernoemd naar de leider van de eerste Duitse Antarctica Expeditie, professor Erich von Drygalski. Drygalski Fjord is 11 km lang en ligt in het zuidoosten van Zuid-Georgië. Aan beide zijden steile hellingen en aan het eind een paar indrukwekkende gletsjers. Bij de ingang van het fjord dreven een paar forse ijsbergen.


574 Drygalski Fjord569 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord


Er stond een koude wind en met de versgevallen sneeuw op de hellingen zag het er ijzig koud uit.

584 Drygalski Fjord585 Drygalski Fjord met Arjan568 Drygalski Fjord590 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord


Sneeuwstormvogel

647 Sneeuwstormvogel Sneeuwstormvogel


Zuid-Georgië is het meest noordelijke eiland dat tot het broedgebied van de sneeuwstormvogel hoort. We hadden de vogel al een paar keer zien vliegen, maar hier was er een die rustig op een stukje ijs zat. Ongeveer één seconde na het maken van de foto vloog de vogel weg.
Op veel ijsschotsen en ijsbergen die we hebben gezien zaten een of meer pinguïns. Hier in Drygalski Fjord waren het een paar ezelspinguïns.

618 Ezelspinguins op ijs628 Drygalski Fjord630 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord


Aan het einde van dit fjord lag een enorme gletsjer. Het was in dit gedeelte vrijwel windstil waardoor de weerspiegeling van de bergen in het water mooi zichtbaar werd tussen het ijs. Terwijl het schip stil lag voor de gletsjer stortte aan de rechterkant een stuk ijs in het water.

689 Drygalski Fjord651 Drygalski Fjord669 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord
 

Hieronder een paar details van de gletsjer.

676 Drygalski Fjord685 Drygalski Fjord


Met Drygalski Fjord was er een eind gekomen aan ons bezoek aan Zuid-Georgië. In het boek Eilanden van Albert Beinema wordt dit het mooiste eiland ter wereld genoemd. Of het dat is, is een kwestie van smaak. Maar het is in elk geval een heel bijzonder en fascinerend eiland.
686 Samen bij Drygalski Fjord663 Drygalski Fjord678 Drygalski Fjord
Drygalski Fjord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten