woensdag 11 december 2013

Cooper Bay (1)

006 Cooper Bay001 Cooper Bay
Cooper Bay

De volgende ochtend gingen we al vroeg op pad in Cooper Bay in het uiterste zuidoosten van Zuid-Georgië. De blauwe luchten van de vorige dag hadden plaats gemaakt voor een wolkendek waaruit wat sneeuw viel. Er was wel nog steeds weinig wind, de geplande zodiaccruise kon dus gewoon doorgaan.

003 Reuzenstormvogel010 Zwemmende ezelspinguins

In het water zat een reuzenstormvogel die moeite leek te hebben om er weer uit te komen en er zwommen een heleboel pinguïns in het water. Op bovenstaande foto kwam een groep ezelspinguïns langs de boot.


Macaronipinguïn

014 Kolonie macaronipinguins041 Macaronipinguins143 Macaronipinguins

Zuid-Georgië is één van de belangrijkste broedplaatsen van de macaronipinguïn. Meest opvallende bijzonderheid is de donkergele kuif op zijn hoofd. Ze zijn luidruchtig en in tegenstelling tot sommige andere pinguïns ook behoorlijk agressief. Daar hadden wij geen last van omdat we deze kolonie vanuit een zodiac hebben bekeken. Nadeel van zo'n wiebelende zodiac is dat de foto's kwalitatief wat minder zijn.

030 Macaronipinguins en skua's110 Macaronipinguins

Dit was onze laatste dag op Zuid-Georgië, en daardoor was dit ook de enige grotere kolonie van deze pinguïnsoort die we zouden bezoeken. Op de foto's hierboven dobberen een aantal pinguïns in het water terwijl op de achtergrond een paar grote jagers een soortgenoot verorberen.

076 Macaronipinguins078 Macaronipinguins131 Macaronipinguïns138 Macaronipinguins


Zuidpoolkippen

125 Zuidpoolkip165 Zuidpoolkip

Het is geen kip, maar wel een bijzonder geval onder de vogels uit het zuidpoolgebied. Het is een van de weinige vogels die vrijwel uitsluitend op het land leeft. De meeste vogels die hier leven brengen een groot deel van hun leven door op zee. Het zijn alleseters, en daarmee zijn het eigenlijk de vuilnisbakjes van het gebied.

177 Zuidpoolkip308 Zuidpoolkippen


Kaapse stormvogels

Zoals eerder gemeld, werd de boot gedurende de hele reis gevolgd door groepen Kaapse stormvogels. Bij Cooper Bay was een groep op het water geland. Ze landen op het water om hun voedsel te verorberen.

257 Kaapse Stormvogels


Bij Cooper Bay is de kust erg grillig gevormd. Hier varen we een kleine inham in. Op het strandje lagen een paar zeeberen.

206 Zodiaccruise199 Zodiaccruise

Hoewel de temperatuur inmiddels een paar graden boven nul lag, waren de ijspegels in deze inham nog niet helemaal verdwenen.

201 IJspegels


Cathedral Rocks


269 Cathedral Rocks278 Cathedral Rocks
Cathedral Rocks

Een eindje verderop kwamen we bij een smalle kloof omgeven door een paar hoge kliffen. De kloof is onderdeel van Cooper Bay Dislocation Zone, een breukzone die vanaf hier kilometers lang door Zuid-Georgië loopt. 


282 Cathedral Rocks286 Zeebeer bij Cathedral Rocks

In de beschutte baai bij de kloof was een klein stukje dat wat minder steil was en waar plaats was voor een zeebeer, en die zat er dus ook.Blonde zeebeer

448 Blonde zeebeer450 Blonde zeebeer

Zeeberen zagen we overal op Zuid-Georgië. Bij de Antarctische zeebeer heeft ongeveer 1 op de 1000 een blonde vacht. Tot nu toe hadden we die niet gezien, maar hier zwom er één in het water. Een erg levendig volwassen mannetje.


436 Blonde zeebeer195 Zeebeer


Door de afwijkende kleur zou je bijna denken dat het om een andere soort gaat, maar dat is dus niet het geval.


Stern

397 Stern

Rond Cooper Bay zaten bijzonder veel verschillende diersoorten, vooral vogels. Bij deze stern gaat het waarschijnlijk om een Antarctische stern. Er zijn andere soorten sterns die heel veel op deze lijken, maar die komen niet of nauwelijks voor rond Zuid-Georgië. In de verte lag de Plancius op ons te wachten.

429 Plancius


Reuzenstormvogels

355 Reuzenstormvogels

Er zijn twee soorten reuzenstormvogels, de noordelijke en de zuidelijke. De verschillen zijn beperkt, de noordelijke heeft een donker puntje aan het uiteinde van zijn snavel. De zwemmende stormvogels hierboven zijn van de zuidelijke variant.

De vogel hieronder is waarschijnlijk een noordelijke reuzenstormvogel met een kinbandpinguïn onder zijn vleugel.

523 Reuzenstormvogel en kinbandpinguïn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten