donderdag 5 december 2013

Aankomst in Stanley

StanleyNa de mislukte landingen bij Westpoint Island en Saunders Island moest het op deze tweede dag bij de Falklandeilanden wel gaan lukken. Een landing bij de hoofdstad Stanley
Omdat het de vorige dag zo tegenzat zouden we nu extra lang aan land gaan in dit mini hoofdstadje. Daardoor zouden we niet alleen tijd hebben om de bezienswaardigheden van Stanley te doen, maar we konden ook nog naar Gypsy Cove, een natuurgebied iets ten noorden van Stanley.

Net buiten de baai waar Stanley ligt stond nog steeds een straffe wind.

001 Falklands
East Falkland

Eerst voeren we langs een vrij kaal stuk van East Falkland, om vervolgens bij de baai te komen waar Stanley ligt.

015 Aankomst Stanley042 Aankomst Stanley
East Falkland

Aan de overkant van de baai konden we Stanley al zien liggen. Langzaam kwam onze bestemming voor vandaag dichterbij.

049 Aankomst Stanley041 Aankomst Stanley
Stanley

Als je ergens iets van Stanley ziet, dan is de kans groot dat dit kerkje met het monument van de walvisbeenderen wordt getoond. Het monument was, net als bijna heel Stanley, al vanaf de boot te zien.

032 Aankomst Stanley

Deze ochtend hadden we een matige wind en het was ongeveer 5°C. Dat betekende dat een landing bij Stanley geen probleem was. Omdat de pier in Stanley te klein was voor ons schip moesten we met de zodiacs. De trap voor het instappen in de zodiacs werd uitgeklapt en ons eerste zodiactripje kon beginnen. `

050 Trap naar zodiac047 Aankomst Stanley
Trap naar zodiac

Dit was de enige zogenaamde droge landing. Op alle andere plaatsen moesten we met onze laarzen in het water uitstappen. Hier konden we vanuit de zodiac direct voet aan land zetten.

052 Falkland Islands


Britser dan Brits

In een referendum konden de bewoners van de Falklandeilanden zich in 2012 uitspreken of ze bij Groot-Brittannië of bij Argentinië wilden horen. Gezien de Britse achtergrond van de inwoners was de uitslag niet echt verrassend. Slechts drie mensen kozen niet voor Groot-Brittannië. Stanley ziet er dan ook uitermate Brits uit.

054 Stanley

Vanaf de kade zagen we in de verte de Plancius liggen.

055 Plancius bij Stanley

Falklandponden

Er werd snel een bus geregeld die ons naar Gypsy Cove zou brengen. Een plek vlakbij Stanley waar we onze eerste pinguïns van de reis konden verwachten. Ze wilden in ponden of dollars worden betaald. We zijn daarom even naar de plaatselijke bank gelopen om Falklandponden te halen. We hebben ze even op de foto gezet want het is niet erg waarschijnlijk dat we dit geld ooit nog in onze handen zullen hebben.


057 Falkland ponden

Falklandbooteend

Omdat je in de bank geen foto's mocht maken werden we eruit gezet. Tijdens de weg terug naar de haven zagen we een paar Falklandbooteenden. Deze soort lijkt sprekend op de vliegende booteenden die we eerder in Argentinië hadden gezien. Belangrijk verschil is dat de Falklandbooteend vrijwel niet kan vliegen. Verder dan wat gefladder zoals van een kip komen ze niet.

065 Falkland eenden
Falklandbooteenden

082 Stanley

Haventje Stanley


Magelhaenlijster

De magelhaenlijster is een veelvoorkomende vogel op de Falklandeilanden. De vogels die op de Falklandeilanden leven vormen een aparte ondersoort en worden ook wel Falklandlijsters of Falklandmerels genoemd. De vogel hieronder haalt net een lekker hapje uit de grond.

091Falkland merel


Bij het bezoekerscentrum in de haven van Stanley zagen we het volgende Britse symbool, de telefooncel. 

098 Britse invloeden

We moesten hier nog even wachten op de bus naar Gypsy Cove. We moesten in de bus 15 pond per persoon betalen voor een retourtje. Dat was nogal prijzig want het was amper 10 minuten rijden.

096 Pier Stanley
Haven met Plancius

Geen opmerkingen:

Een reactie posten