vrijdag 29 november 2013

Recoleta en museum

Santa Catalina klooster


081 Como en Casa en Santa Catalina

Ons lunchrestaurant zat in het Santa Catalina klooster. Er is een prachtige ommuurde tuin waar je kunt zitten, maar omdat het druk was moesten we naar binnen. Het is een rustige oase in het centrum van het drukke Buenos Aires waar je bovendien prima kunt eten.087 Como en Casa en Santa Catalina 088 Como en Casa en Santa Catalina 090 Como en Casa en Santa Catalina
De locatie van het klooster is:

 
Grotere kaart weergeven

Recoleta

094 Boom in parkje bij cementerio de la recoletta
Gran Gomero

Na de lunch zijn we met een taxi naar het park gegaan bij het Recoleta kerkhof waar Evita begraven ligt. In het park staat onder andere Gran Gomero, een enorme boom die er al ruim 200 jaar staat en inmiddels zo groot is dat veel takken ondersteund moeten worden. Om de stam staat een hekwerk.
In het park troffen we ook enkele vogels aan die we ook op andere plaatsen in Buenos Aires tegenkwamen. Naast de onvermijdelijke duiven en mussen zaten er ook roodbuiklijsters en crèmebuiklijsters, twee typisch Zuid-Amerikaanse lijsters.

104 Vogel in parkje bij cementerio de la recoletta 124 Vogel in parkje bij cementerio de la recoletta

Cementerio de la Recoleta

136Cementerio de la recoletta
Cementerio de la Recoleta

Op deze begraafplaats ligt Eva Peron begraven in het familiegraf van haar eigen familie, de Duartes. Ook andere voorname Argentijnen, voor ons meestal onbekenden liggen begraven op dit bijzondere kerkhof. Een gewoon graf zoals we dat in Nederland kennen is er niet te vinden. De huisjes voor de doden op dit kerkhof zien er beter uit dan die in de sloppenwijken. Metershoge bouwwerken zijn het vaak. CNN heeft dit kerkhof in 2013 in de top 10 van mooiste begraafplaatsen ter wereld gezet.

153 Cementerio de la recoletta 139 Cementerio de la recoletta 155 Cementerio de la recoletta

Graf familie Duarte


Het graf van de familie Duarte is een relatief bescheiden optrekje voor Recoleta-begrippen. Het ligt dan ook op een weinig prominente plaats op het kerkhof. Dat neemt niet weg dat het wel het graf is waar de meeste bezoekers voor komen. 


143 Cementerio de la recoletta146 Cementerio de la recoletta


Na de dood van Evita is er flink gesleept met haar resten. De generaals die na een staatsgreep de macht hadden gegrepen probeerden haar te laten verdwijnen. Steeds lekte uit waar het lijk was en daarom hebben ze het per diplomatieke post naar Italië gestuurd. Daar werd ze onder een valse naam begraven. Haar aanhangers wisten haar op te sporen en brachten haar naar Madrid waar haar man in ballingschap leefde. Toen die in 1973 opnieuw president was geworden is ze herbegraven op Recoleta.


158 Universiteit
Universiteit

In de buurt van het kerkhof ligt ook het Museo de Belles Artes. Onderweg naar het museum liepen we langs een imposant gebouw van de universiteit en we zagen de Flor Genérica, een gigantische bloem die bestaat uit zes grote aluminium bladen. 's Avonds na zonsondergang schijnt de bloem dicht te gaan, maar dat hebben we niet gezien.

160 Schuin tegenover Museo Nacional del Belles Artes

Flor Genérica

Museo des Belles Artes

Dit gratis toegankelijke museum bezit een heleboel werken van de bekende Europese grootmeesters zoals Manet, Monet, Picasso en van Gogh. Daarnaast is er uiteraard ook aandacht voor de Zuid-Amerikaanse kunst. Veel kunstwerken zijn afkomstig uit privé collecties. Het geheel maakt een beetje een rommelige indruk.

162 Museo Nacional del Belles Artes
Museo Nacional del Belles Artes


Hiermee zat ons dagje Buenos Aires er bijna op. 's Avonds zijn we nog in San Telmo Argentijnse biefstuk gaan eten. Een vreemd restaurant, het hing vol met vlaggen en andere attributen van voetbalclubs uit de hele wereld. Het restaurant, La Brigada, heeft een naam te verliezen als het om Argentijnse steaks gaat. Het eten was goed en relatief goedkoop, maar men probeerde ons wel een fles wijn van 300 euro aan te smeren. We hebben het iets bescheidener gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten