vrijdag 29 november 2013

Fietstocht Buenos Aires (2)

La Boca


044 La Boca036 La Boca
La Boca

La Boca is een volkswijk en was in het begin van de twintigste eeuw een bruisende wijk aan de haven waar de tango razend populair werd. Geleidelijk ging de wijk achteruit door het verval van de haven en de tango verdween naar andere stadsdelen, zoals San Telmo. De Argentijnse schilder, Quinquela Martín, die in de wijk woonde kwam op het idee om de huizen van golfplaten op te fleuren met vrolijke kleuren. Veel verder dan één straat is hij niet gekomen. Het is nu één grote toeristenkermis.


041 La Boca 045 La Boca

Aan het eind van de straat is een pleintje waar altijd wel iemand de tango staat te dansen, kunstenaars staan te schilderen en je kunt op de foto met een nep-Maradonna. 


048 Tango

Op de gevels van de huizen in deze straat zijn op diverse plaatsen kunstenaars actief geweest, zoals hier naast het straatnaambordje.

049 La Boca

Het straatje heet Caminito. Er was niet alleen een levende nep-Maradonna. Je kon ook met een pop op de foto.


051 La Boca

Je ziet het in steeds meer steden, vooral in Noord-Amerika. Stroomdraden waar schoenen overheen hangen. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit ontstaat. Is het baldadigheid? Of moet het dienen als symbool voor het verlies van de maagdelijkheid? Het schijnt ook door gangs te zijn gebruikt in Amerikaanse steden om hun territorium af te bakenen? Waarom ze hier in La Boca hangen is niet duidelijk.

055 La Boca
Schoenen in La Boca

Na het wandelingetje in La Boca hebben we nog even op een terrasje samen wat gedronken.

053 La Boca

Stadion Boca Juniors

Boca Juniors is de club van Diego Maradona. Het stadion van de club ligt in de wijk La Boca. De clubkleuren geel en blauw zijn op een bijzondere manier gekozen. Aanvankelijk speelden ze, net als hun grote rivalen van River Plate in rood en wit. Nadat ze een wedstrijd tegen River Plate om deze kleuren hadden verloren moesten ze nieuwe clubkleuren kiezen. Volgens een niet meer te verifiëren verhaal, is toen besloten om naar de haven te gaan en het eerste schip dat ze zagen zou bepalend zijn voor de clubkleuren. Het schip was Zweeds en dus werden de kleuren van de Zweedse vlag gekozen.

057 Stadion Boca Juniors
Stadion Boca Juniors

Jaren later was er opnieuw een interessant verhaal rond de clubkleuren. Ze konden Coca Cola binnenhalen als sponsor, maar de kleuren van Coca Cola zijn rood en wit. En die kleuren willen ze niet in hun stadion hebben. Coca Cola ging om en heeft alle reclame-uitingen in en rond het stadion in de clubkleuren gegoten.Lezama Park

063 parkje bij russische kerk 064 parkje bij russische kerkLezama Park

Het Lezama park ligt op de grens van La Boca en San Telmo. De volgende bestemming van de fietstocht en tevens de wijk waarin ons hotel stond. Aan de rand van het park waren wat sportfaciliteiten en je keek uit op een Russische kerk.


066 parkje bij russische kerk Standbeeld Pedro de Mendoza

In het Lezama park staat een monument ter ere van Pedro de Mendoza, de Spaanse ontdekkingsreiziger die waarschijnlijk op deze plaats Buenos Aires heeft gesticht in 1536.

San Telmo

De volgende stop was bij het levendige Plaza Dorrego, een plein vol met cafés en restaurants waar het eigenlijk de hele dag een drukte van belang is. Veel panden in de buurt hebben duidelijk betere tijden gekend en kampen nu met achterstallig onderhoud.

067 Plaza Dorrego

Plaza de Mayo

074 Plaza de MayoCasa Rosada

Plaza de Mayo is het plein waar veel verhalen over Argentinië bij elkaar komen. Bij ons is het vooral bekend als het plein van de dwaze moeders. Tijdens de militaire dictatuur gingen moeders van vermiste kinderen zwijgend over het plein lopen omdat de autoriteiten geen opheldering wilden geven.
Aan het hoofd van het plein staat het Casa Rosada, het presidentiële paleis dat we een dag later zouden bezoeken.


076 Plaza de MayoPirámide de Mayo

Op het plein staat de Pirámide de Mayo die een jaar na de Meirevolutie in 1811 is gebouwd. Het is het oudste nationale monument van Buenos Aires.

Jacaranda

We waren precies in de juiste periode in Buenos Aires om de prachtige Jacarandabomen overal in bloei te zien. Zoals hierboven links voor het El Cabildo museum, het oorspronkelijke stadhuis. Het gebouw op de tweede foto staat naast het oude stadhuis.

070 Plaza de Mayo 072 Plaza de Mayo

Obelisk

Vanaf het Plaza de Mayo zijn we teruggefietst naar het Plaza San Martin, waar de fietstocht was begonnen. Onderweg hadden we uitzicht op de Obelisk die op het Plaza de la Republica staat op de plaats waar vroeger een kerk stond. Grote nationale gebeurtenissen, zoals overwinningen bij het WK voetbal worden bij deze Obelisk gevierd. 

078 Obelisk
Aan het eind van de fietstocht hebben we Sander bedankt voor de geweldige rondleiding en zijn we gaan lunchen in een restaurant dat hij had aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten