vrijdag 29 november 2013

Fietstocht Buenos Aires (1)

007 Standbeeld general San Martin
Standbeeld General San Martin

Na een korte nachtrust moesten we alweer op pad. We hadden een fietstocht door Buenos Aires geboekt en moesten ons daarvoor om 10.00 uur melden op het Plaza San Martin, bij het beeld van de nationale held uit de onafhankelijkheidsstrijd, General San Martin. We bleken die dag de enigen te zijn die de fietstocht hadden geboekt en het werd dus een tocht met een privé gids. De gids, Sander, studeerde sociale geografie in Nijmegen en is voor zijn studie naar Buenos Aires vertrokken en wil daar voorlopig nog niet weg. Zijn enthousiasme voor stad maakte van de fietstocht een hele leuke ervaring, een echte aanrader.


Monument Falklandoorlog

Een bijzonder gevoelig punt in Argentinië is de Falklandoorlog. Voor veel Argentijnen zijn de Malvinas, zoals zij de eilandengroep noemen, gewoon Argentijns. In Buenos Aires kom je meer landkaarten van deze eilanden tegen dan van Argentinië zelf. Meestal staat er dan tussen haakjes (Arg.) bij.

Op het plein waar onze fietstocht begon was een monument voor de Argentijnse slachtoffers van de Falklandoorlog.

008 Monument Falkland oorlog
Monument Falklandoorlog

Links van het park staat het Edificio Kavanagh, de eerste echte hoogbouw van de stad. De opdracht voor de bouw kwam van Corina Kavanagh, die haar volledige kapitaal erin stopte. Men zegt dat het een wraakactie was. Corina kwam uit een relatief eenvoudige familie en werd verliefd op de zoon van de vooraanstaande familie Anchorena. Die familie was tegen de relatie, en uit wraak liet ze daarom het grote gebouw zo plaatsen dat het zicht op de kerk van de familie Anchorena verloren ging.

012 Monument Falkland oorlogEdificio Kavanagh

Terwijl we bij het monument stonden begon de wisseling van de wacht. Die hebben we nog even meegepikt.


Torre de los Ingleses of Torre Monumental

Aan de andere kant van de straat staat een toren die een geschenk was van de Britse inwoners van Buenos Aires om de honderdste verjaardag van de Meirevolutie die de onafhankelijkheid van Argentinië zou inluiden te vieren. De toren heette Torre de los Ingleses. Na de verloren Falklandoorlog in 1982 werd de naam veranderd in Torre Monumental.

013 Torre monumental
Torre Monumental


Puerto Madero

Het havengebied van Buenos Aires, aan de Rio de la Plata, is na jaren van verwaarlozing vanaf de jaren 90 van de twintigste eeuw opgeknapt. Oude pakhuizen zijn omgebouwd tot appartementen, kantoren, winkels, musea en restaurants. Het is nu een aangename omgeving om te wandelen of, zoals in ons geval, te fietsen. Er zijn zelfs hier en daar stukken fietspad aangelegd. Tussen de verbouwde panden staan nog overal oude havenkranen.


011 Puerto Madero 009 Puerto Madero
Puerto Madero

Het was fantastisch weer voor een fietstocht. Op de foto hieronder poseren we met op de achtergrond de Puente de la Mujer (vrouwenbrug) en daaronder Arjan met de gids en links een meefietsende vriendin. Zij had in haar eentje al maanden door Zuid-Amerika gereisd en Buenos Aires was voor haar de afsluiting. Een dag later zou ze terugkeren naar het grauwe regenachtige Nederland. 

028 Samen in Puerto Madero 025 Puerto Madero

Puente de la Mujer

Deze elegante brug is van de Spaanse architect Santiago Calatrava die wereldwijd veel bruggen en spoorwegstations heeft gebouwd. Hij staat ook bekend om de ontsporende kosten en onderhoudskosten en gebreken. Enkele voorbeelden daarvan zijn te vinden in Bilbao, onze volgende reisbestemming. Een voetgangersbrug met glazen tegels die voortdurende breken en glad zijn bij regenachtig weer en een niet overdekte wachtruimte op het vliegveld.

035 Puerto Madero
Puente de la Mujer

Rechts van de brug, achter het verbouwde pakhuis staat het kolossale ministerie van defensie. De tuinen van dit ministerie staan vol met militaire objecten.

Ministerie defensieMinisterie van defensie


Reina de Holanda

Reina de Holanda is een monument dat is onthuld tijdens een bezoek van koningin Beatrix en Maxima aan Argentinië in 2004. Volgens onze gids was er wel geld gevonden voor de bouw van het monument, maar werd het slecht onderhouden. De fontein stond al tijden droog. Maar blijkbaar is er toch weer ergens een potje gevonden, want toen we drie weken later terug kwamen stond de fontein aan.


033 Reina de HolandaReina de Holanda


De Uruguay

De Uruguay is een (museum)schip dat zijn naam heeft ontleend aan de rivier Rio Uruguay die door Argentinië stroomt. De naam van het schip kwam later in onze reis nog terug. Het schip is gebruikt voor de redding van de leden van een Zweedse Antarctica-expeditie onder leiding van Otto Nordenskjöld die in de Weddellzee was gestrand bij Snow Hill Island. Een paar weken later zouden we zelf over het ijs van de Weddellzee lopen in het gebied waar de reddingsactie zich heeft afgespeeld.


023 Puerto MaderoMuseumschip Uruguay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten