zaterdag 30 november 2013

Casa Rosada

Hotel Babel


001 Hotel Babel
Hotel Babel

Hierboven ons hotel in de wijk San Telmo in Buenos Aires. We hadden deze dag nog een aantal uren te besteden voordat ons vliegtuig richting Ushuaia vertrok. We zijn naar het Plaza de Mayo gelopen omdat we hadden gehoord dat je in het weekend het Casa Rosada kon bezoeken.

003 Plaza de MayoPlaza de Mayo


Casa Rosada


005 Casa Rosada 006 Casa Rosada
Casa Rosada

Het was ongeveer een kwartier lopen vanaf het hotel naar het Casa Rosada. Bij de ingang stond een rij en daar hebben we ons bij aangesloten. Na een tassencontrole kwamen we in een hal waar veel mensen stonden. Het was voor ons eerst heel onduidelijk wat er verder ging gebeuren. Via een deur aan de zijkant kwamen we op een binnenplaats terecht.

007 Casa Rosada008 Casa Rosada

Hier bleek weer hoe ze met de Falklands bezig zijn. Aan de muur hing een metalen plaat waar een plattegrond van de Falklandeilanden uitgesneden was. Als buitenstaander blijft het toch moeilijk te begrijpen waarom ze op deze obsessieve manier met een groep kale, koude en winderige eilanden bezig zijn.

Terug in de grote hal ontdekten we dat ze in een hoek nummertjes uitdeelden voor rondleidingen. We werden ingedeeld bij groep 5 omdat die rondleiding Engelstalig zou zijn. We moesten nog een tijdje wachten. We zijn even buiten voor het paleis op het plein gaan zitten. Op de foto links is naast het paleis het gebouw van de veiligheidsdienst te zien en daarnaast de centrale bank. Op de andere foto de voorkant van de Piramide de Mayo, die we tijdens ons vluchtige bezoek van de vorige dag alleen van de achterkant hadden gezien.


018 Plaza de Mayo017 Plaza de Mayo
Plaza de Mayo

Een bijzondere plek is het balkon dat achter de lantaarnpaal zit. Vanaf dit balkon sprak Evita tot de massa's op het plein. 

013 Casa Rosada
Casa Rosada

Dit balkon met de kroonluchters in de zaal erachter komt ook terug in de film waarin Madonna de hoofdrol speelt.

014 Casa Rosada

Rondleiding Casa Rosada038 Casa Rosada binnen 040 Casa Rosada binnen

In het paleis uiteraard veel aandacht voor de Argentijnse geschiedenis. Ze hadden ook foto's opgehangen van Argentijnse beroemdheden uit de showbizz en sportwereld om de zaak op te leuken.De gids voor deze rondleiding bleek nogal belabberd Engels te spreken. De eerste ruimtes waren niet bijzonder interessant.
Daarna barstte het Evita geweld los. Keek je door een openstaande deur dan hing er een schilderij met haar beeltenis, of een jurkje van haar in een vitrine.

050 Casa Rosada binnen 057 Casa Rosada binnen 061 Casa Rosada binnen

Er stond ook een maquette van een gebouw waar haar afbeelding op staat en een groot exemplaar van een nieuw biljet van 100 peso's met haar afbeelding.

042 Casa Rosada binnen043 Casa Rosada binnen


Via een binnentuin kwamen we in een ruimte die toegang gaf tot het balkon waar Evita en Madonna hebben staan zwaaien.

047 Casa Rosada binnen056 Casa Rosada binnen

Leuk om zelf ook even over dat balkon te lopen, uiteraard werden we door niemand toegejuicht.

De volgende foto van het Plaza de Mayo is gemaakt vanaf het balkon.

053 Plaza de Mayo
Plaza de Mayo

Vervolgens kwam er een opmerkelijk onderdeel van de rondleiding. We liepen door de werkkamers van president Christina Kirchner. We mochten daar geen foto's maken. Ik kan me niet voorstellen dat er in Nederland rondleidingen zijn in het torentje van de premier.

064 Casa Rosada binnen

Plaza de Mayo

Na nog een paar laatste foto's van de gebouwen rond het plein was het tijd om terug te gaan naar het hotel vanwaar we met een taxi naar het Aeroparque Metropolitana Jorge Newbery, het vliegveld waar onze vlucht naar Ushuaia zou vertrekken, zijn gegaan.
Hieronder de Catedral Metropolitana waar de stoffelijke resten van de vrijheidsstrijder José de San Martin liggen. 

026 Plaza de Mayo Catedral Metropolitana

Op de volgende foto is aan het eind van de straat de obelisk te zien.
030 Plaza de Mayo - obelisk

Op het gebouw in het midden op de foto hieronder staan twee figuren die op een klok slaan.
We zijn teruggelopen naar het hotel en richting Ushuaia vertrokken. Daarmee ruilden we de zomer van Buenos Aires is voor het koude winderige weer van Vuurland.

031 Plaza de Mayo
Cabildo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten